Yıldız Samanyolu Pozlama Fotoğrafı Nasıl Çekilir

Yıldız ve Samanyolu Fotoğrafı Nasıl Çekilir ?

—Sayfamı ziyaret eden siz sevgili takipçilerimden gelen sorulardan bazılarında da ” Yıldız ve Samanyolu Fotoğrafı Nasıl Çekilir ” hakkında bilgi vermem hususunda. Moda ve Portre Fotoğrafçısı bendeniz Loran Sebuhyan olarak bu konuyu iyice araştırıp sizlere bilgileri derleyip paylaşmak istedim. Yazımı keyifle okumanız dileğiyle.

Yıldız Pozlama Hakkında

— Birçok farklı konuda olduğu gibi, yıldız ve samanyolu pozlamalarına da ilgi duyan ciddi bir kesim var. Birçok denemeyi yapmasına rağmen olumlu sonuç alamayan arkadaşlar için faydasının olacağını düşünüyorum bu yazımın. Öncelikle unutulmamalıdır ki yıldızın ve samanyolunu fotoğraflamanın en iyi yolu uzun pozlamadan geçer.

Yıldız fotoğrafı nasıl çekilir 5

Yıldız ve Samanyolu Pozlamanın İncelikleri

— Sizlere teknik bilgiler vermeden önce uygun şartların öneminden bahsetmek istiyorum. Yıldız ve samanyolu fotoğrafı çekimine başlamadan önce, şehrin aydınlatmasından uzakta, bulutsuz, ay ışığının olmadığı ( Ay takvimine bakılarak ) bir gökyüzü, gece seçilmeli. Diğer türlü yakalayacağınız karede yıldız ve samanyolu görüntüsünü kaliteli yakalayamazsınız. Çekim esnasında, görüntü önünden geçebilme riski olan objelerin olmadığı kadrajı tercih etmenizi tavsiye ederim. Çalışmanın farklılık kazanabilmesi için kadraj içerisine farklı objeler de eklenebilir.

— Yıldızların döndükleri kadrajı yakalamanız, çekiminizi daha kaliteli kılar. Bunun için kutup yıldızını bulmanız yeterlidir. Uzun pozlama esnasında diğer yıldızlar kutup yıldızı etrafında dönüyormuş hissi uyandırır.

yıldız fotoğrafı nasıl çekilir 6

Ekipman Tercihleri

Tripot :

— En önemli ekipman elbette ” Tripot “. Eğer gelişigüzel bir yıldız fotoğrafı çekmek istemiyorsanız, kesinlikle dayanıklı bir tripot seçmelisiniz. uzun pozlama yapılacağı için makinenizin kesinlikle titrememesi gereklidir.

Objektif seçimi :

— Geniş açıya sahip bir objektif tercihi, yıldız pozlamalarının vazgeçilmezidir. Başlangıç için standart ve uygun bir kit objektifi de işimizi görür ancak ilerfe diyafram genişliği 2.8 e kadar inebilen geniş açılı objektiflere ihtiyaç duymanız kaçınılmazdır.

Fotoğraf makinesi seçimi :

— Düşük iso performansı iyi olan ( iso 100 ), sensörü full frame olan ve de raw formatında fotoğraf çekebilme özelliği olan bir makine tercihi çok önemlidir.

Yıldız fotoğrafı nasıl çekilir 4

Çekim ayarları nasıl olmalı ?

— Çok üstünde durulmamasına rağmen sizlere farklı bir detaydan bahsetmek istiyorum. Makinenin kalvin ayarı… Eğer 3200K seviyesinde tutarsak gökyüzünü daha mavi, 5200K veya 7000K seviyelerinde ise daha bordo ve kırmızı gökyüzü elde edeceğimizi de unutmayalım.

— İso, diyafram ve enstantane değerleri hakkında daha önceki yazılarımda detaylı paylaşım yaptığım için sizlere direk yaklaşık değerleri vermek istiyorum.

— Düşük iso değeri tercih edilmeli. Bunun en temel sebebi uzun pozlamadan kaynaklı oluşabilecek grenlerin en aza indirgemek, daha keskin ve kaliteli bir fotoğraf ortaya çıkartma arzusudur.

— Diyafram tercihiniz olabildiği kadar 2.8 e yakın olmalıdır. Çıkabileceğiniz en yüksek değer 4 olmalı. Daha yüksek değerler çalışmanızın kalitesini olumsuz etkileyecektir.

— Enstantane olarak ise farklı öneriler sunacağım size. İlki 45 – 60 dk lık çekim süreleri. Bu tarz çekim sürelerinde eğer makineniz tam kare sensöre sahipse ciddi bir ısınma söz konusu olabilir. Dikkatli olmanızı öneririm. Diğer bir yöntem de 30 sn yelik 200 e yakın çekimin photoshop ile birleştirilmesiyle oluşan yöntemdir. Bu çoklu yöntemde isoyu 1600- 3200 değerlerine kadar getirmeniz icap edebilir.

— Objektifinizin ayarını manuel yapıp sonsuza netlemeyi unutmamanız da farklı bir detaydır.

— Deneyimlerimin ışığında size önereceğim diğer husus da çekiminizi kesinlikle raw formatında yapmanızdır. Sabırlı olmak, yıldız ve samanyolu pozlamasında en büyük erdemdir 🙂

—– Yazımı sabırla okuduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum. Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için yorum yazarak bana ulaşabilirsiniz. Yazımı, aşağıda ” Share ” kısmında bulunan sosyal medya araçlarında paylaşmanız bilginin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacaktır. Diğer yazılarıma da göz gezdirmeniz dileğiyle. Umarım paylaştığım bilgiler size yardımcı olmuştur.

— Yazımı beğenmeniz ve bir kısmını dahi olsa bir yerde kullanmanız durumunda sizlerden ricam kaynak olarak siteyi paylaşmanızdır. Emeğime saygı göstereceğinize eminim.

Bu İçeriğe EMOJİ İle Tepki Ver!


Yazı Hakkındaki Düşüncenizi EMOJİ İle İfade Etmenizi İsterim 🙂
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid