12
2015Pan Fotoğraf Çekim Teknigi Nedir Nasil Yapilir Çekilir ?
Pan Fotoğraf Çekim Teknigi Nedir – Nasil Yapilir ?
—Sayfamı ziyaret eden siz sevgili takipçilerimden gelen sorulardan bazılarında da ” Pan çekim tekniğinin ne olduğu ve nasıl gerçekleştirildiği ” hakkında bilgi vermem hususunda. Moda ve Portre Fotoğrafçısı bendeniz Loran Sebuhyan olarak bu konuyu iyice araştırıp sizlere bilgileri derleyip paylaşmak istedim. Yazımı keyifle okumanız dileğiyle.
— Çalışmalarımı merak edenler için… www.instagram.com/loransebuhyan
Pan Tekniği Nedir?
–Basitçe ifade etmek gerekirse, Pan Tekniği, hareketli olan nesneyi çekim süresince izleme temeline dayanır.
Pan Çekimi Nasıl Yapılır?
–Pan tekniğini uygularken, öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken konu, enstantane süresinin belirlenmesidir. Hareket hissini fotoğrafa yansıtmak istediğimiz için yüksek enstantane değerleri kullanırsak bu hareketi elde etmemiz güç olacaktır. Bu nedenle düşük bir perde hızı seçin. Enstantane öncelikli modda çekim yapacağız. Başlangıç çekim değeri olarak 1/30 ayarında deneme çekimi yapın ( Nesnenizle beraber kameranızı da yere paralel olarak hareket ettiriniz. ). Eğer çekim hızınız düşük ya da yüksek çıkarsa, enstantane değerinizi çalışmadan almak istediğiniz neticeye göre arttırabilir veya azaltabilirsiniz.
–Pan tekniğinin ismini de aldığı ve aynı zamanda en önemli özelliği olan kriter ise, kameranın hareketli nesneyi hareketi boyunca izlemesidir. Yani çekim süresince kamerayı hareket yönünde ve hareketli olan nesne ile birlikte kaydırmalıyız. Bu işlem için tripod ya da mümkünse monopod kullanmak bize daha keskin fotoğraflar yakalamamız için yardımcı olacaktır. Otomatik netlemeye izin verebilirsiniz. Bu sayede netlemeyi makineniz yapacaktır. Ayrıca hızlı bir lensle daha fazla zaman kazanabilirsiniz.
–Yoğun olarak hızın daha yüksek olduğu spor dallarının fotoğraflanması esnasında kullanılır.
Dikkat Edilecek Hususlar
–Yukardaki açıkalamaları özetleyecek olursak, dikkat edilecek hususları üstünden geçmek isterim.
1- Çekim yapacağınız alanı seçerken, obje tam karşınıza geldiğinde deklanşöre basacağınız için objeyi konuyu takip edebileceğiniz görebileceğiniz bir alanı seçin.
2- Lens odak uzaklığınız 70mm ve üzeri olursa distorsiyon etkisini azaltmış olursunuz.
3- Otomatik netleme kullanıyorsanız objeyi deklanşöre basacağınız andan bir kaç saniye önce netleyip kameranızla takip edin.
4- Tripod – Monopod kullanabilirsiniz ama elde çekim daha etkili olacaktır.
Exif Değerleri : Enstantane: 1/30 sn Diyafram: f/14.0 F: 200mm ISO: 100
— Pan Tekniğinin zor bir teknik olduğunu ve gelişme için pratik gerektirdiğini dile getirerek noktalamak isterim. İlk denemenizden sonra hemen umutsuzluğa kapılmamanızı tavsiye ederim. Güzel fotoğraflar çıkartmanız dileğiyle.
—– Yazımı sabırla okuduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum. Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için yorum yazarak bana ulaşabilirsiniz. Yazımı, aşağıda ” Share ” kısmında bulunan sosyal medya araçlarında paylaşmanız bilginin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacaktır. Diğer yazılarıma da göz gezdirmeniz dileğiyle. Umarım paylaştığım bilgiler size yardımcı olmuştur.
— Yazımı beğenmeniz ve bir kısmını dahi olsa bir yerde kullanmanız durumunda sizlerden ricam kaynak olarak siteyi paylaşmanızdır. Emeğime saygı göstereceğinize eminim.
- Fascinated
- Happy
- Sad
- Angry
- Bored
- Afraid
huzur
çok yaralı bilgi olmuş teşekkür ederim …
Loran Sebuhyan
Çoook teşekkür ederim. Umarım faydasını görmüşsünüzdür. İyi kareler yakalamanız dileğiyle.
Oğuz
Orta derecede buldum açıklamayı. Elde çekim 2 li koordinat eksenini bozabilir çünkü. Monopod vs. Kullanmak lazım.
Loran Sebuhyan
Değerli yorumun için sana çok teşekkür ederim sevgili Oğuz. Çok başarılı bir eksen algısı olması gerekli evet haklısın elle yapılan pan çekimlerinde. Yorumun için çok teşekkürler.