Şimşek Yıldırım Fotoğrafı Nasıl Çekilir ?

Yıldırım (Şimşek) Fotoğrafı Nasıl Çekilir ?

—Sayfamı ziyaret eden siz sevgili takipçilerimden gelen sorulardan bazılarında da ” Yıldırım ( Şimşek ) fotoğrafının nasıl çekildiği ” hakkında bilgi vermem hususunda. Moda ve Portre Fotoğrafçısı bendeniz Loran Sebuhyan olarak bu konuyu iyice araştırıp sizlere bilgileri derleyip paylaşmak istedim. Yazımın ilk bölümünü keyifle okumanız dileğiyle.

— Çalışmalarımı merak edenler için… www.instagram.com/loransebuhyan

1. Fotoğraf makinanız için sabit bir yüzey kullanın

— Yıldırım ( Şimşek ) fotoğraflama konusunda ilk dikkat etmemiz gereken şey, fotoğraf makinemizin hareket etmemesi konusudur. uzun sürecek bu tarz bir çekimde makinemizi tripot yardımıyla sabitlememiz işimizi görecektir. Bir diğer yol da, makinemizi sabitleyeceğimiz, kadrajı istediğimiz gibi ayarladığımız sabit bir yüzey.

yıldırım fotoğrafı

yildirim-simsek-fotografi-nasil-cekilir-1

2. Çekimlerde enstantane süresi uzun olmalı

–Benim düşünceme göre bu konu en önemli maddedir. Tripotla veya sağlam yüzeye konumlandırarak sabitlediğiniz makinenizin enstantane süresini deneyerek netleştirebilirsiniz ancak deneyimler sürenin minimum 8 saniye olacağını iletiyorlar.

3. Kadrajın ayarlanması

— Çekime başlamadan önce yıldırımları gözlemlemek ve genellikle hangi bölgede yoğunlaştıklarına dikkat çekmek size büyük fayda sağlayacaktır. Böylelikle her yıldırım çaktığında telaşlı telaşlı makineyi sağa sola çevirmek zorunda kalmazsınız. Bu tarz durumlarda geniş açılı bir objektifin de kullanılması işinizi kolaylaştırır. Fotoğraf çalışmalarınızda kompozisyon da ayrı bir kalite katar çalışmanıza. Bu tarz bir kompozisyon size kalmıştır.

4. Pozlama

— Pozlama konusunda sizlere kesin bir formül veremiyorum çünkü çekim yapılacak günün saatine ve hava koşullarının el verdiği ışık şartları değişimine göre kullanacağınız manuel ayarlar da değişiklik gösteriyor. Sizlere genel birkaç açıklamayla rehber olmaya gayret edeceğim.

1– Aklınıza gelecek ilk detay iso ayarıdır. Kullanacağınız düşük iso ayarı ( Ben 100 değerini tavsiye ederim ) . Düşük iso ayarıyla elde edeceğiniz enstantane süresinin uzunluğu ile de arzu ettiğiniz süreyi elde edersiniz. Bu süre zarfında yakalayacağınız bir kaç yıldırım sizi tatmin edecektir.

2– Photoshop üzerinde çalışmalarınızı düzenlemeniz ve sunumunuzun daha da kaliteli olması açısından fotoğrafınızı raw formatında çekmenizi öneririm.

3– Referans değerlerde, enstantane 8 saniye ile başlamayı önerirler. Diyafram için ise bu değer F : 11 dir. karşılaşacağınız görüntüye göre enstantane ve diyafram değerlerini değiştirebilirsiniz.

— Araştırmalarım neticesinde birçok referans değerler ve çalışmalar vardı. Onları tek tek sizlerle paylaşıp kafanızı bulandırmak istemedim açıkçası. Pozlamada önemli olan detay sizin bol bol pratik yapmanızdır. Bu konuda size ciddi faydası olacaktır.

5. Elle Netleme Yapın

— Bu konuda yapılan en büyük hata makinenin otomatik odaklama yapmasına çalışmaktır. Çekim tuşuna yarım basıp makinenin netleme yapmasına çalışmayın. Onun yerine makinenizi manuel ayarlamaya getirin ve odaklamayı sonsuza yapın. Manuel ayarlarınızla da uygun zamanda çekiminize başlayın.

6. Sabırlı Olun

— Unutmamanız gereken en büyük detay da bu aslında. Çalıştığınız konu çok tekrar ve ciddi emek gerektiren bir dal. Yıldırım ( Şimşek ) fotoğrafı çekimindeki başarıyı etkileyen en büyük faktör sabretmektir.

 

—– Yazımı sabırla okuduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum. Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için yorum yazarak bana ulaşabilirsiniz. Yazımı, aşağıda ” Share ” kısmında bulunan sosyal medya araçlarında paylaşmanız bilginin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacaktır. Diğer yazılarıma da göz gezdirmeniz dileğiyle. Umarım paylaştığım bilgiler size yardımcı olmuştur.

— Yazımı beğenmeniz ve bir kısmını dahi olsa bir yerde kullanmanız durumunda sizlerden ricam kaynak olarak siteyi paylaşmanızdır. Emeğime saygı göstereceğinize eminim.

Bu İçeriğe EMOJİ İle Tepki Ver!


Yazı Hakkındaki Düşüncenizi EMOJİ İle İfade Etmenizi İsterim 🙂
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid