Beykoz kundura fabrikası nerede tarihi nasıl gidilir çekilen filimler diziler klipler iletişim

Beykoz kundura fabrikası nerede tarihi nasıl gidilir iletişim çekilen filmler klipler diziler iletişim ?

—Sayfamı ziyaret eden siz sevgili takipçilerime fotoğrafın dışında da bilgiler sunmaya elimden geldiği kadar gayret ediyorum. Bunlardan birisi de Beykoz’da bulunan ” Beykoz Kundura Fabrikası ” tarihi hakkında sizleri aydınlatmak. Bu yazımda sizlere bu tarihi fabrika ile alakalı hem nasıl gidilir konusunda detaylı bilgilendireceğim. Bulduğum fotoğraflarla da görsel bir keyif vermek istiyorum. Keyifle okumanız dileğiyle.

1934-beykoz-kundura-fabrikasi

Beykoz Kundura Fabrikası Nerede ?

Adresi : Yalıköy Mah. Süreyya İlmen Cad. 34820 Beykoz / İstanbul 
 

Beykoz Kundura Fabrikası Tarihi :

— 1800’de, özel bir girişimci, tarafından Beykoz’da bir tabakhane olarak kuruldu. 1812’de devletçe satın alınarak Debbağhane-i âmire adıyla bir deri fabrikası olarak işletilmeye başladı. 1845 yılında teknoloji bakımından destek alarak yeni buhar makinelerinin ve deri kuyularının kurulmasıyla üretim kapasitesini arttırarak imalat hayatına devam edildi. 1856 senesinde Paris Uluslararası Sergisine katılarak üretim kalitesiyle dikkatleri üzerine çekerken 1877 yılında da Viyana Uluslararası fuar’ından altın madalya alır. 1908’de Harbiye nezareti emrine verilir. 1912’de bir kundura birimi eklenerek ordunun çarık ihtiyacını karşılamak amacıyla deri işleme tesisi olarak hayatına devam eden fabrikada Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı süresinde üretim sekteye uğrar fakat 1920’de Askeri fabrikalar Umûm Müdürlüğü’ne bağlanıp 1923’te, Beykoz deri ve kundura fabrikaları adıyla Sanayi ve maadin bankası’na oradan da 1933 yılında Sümerbank’a devredilir ve o ünlü su geçirmeyen dayanıklı Sümerbank kunduralarının üretim merkezi olur. 80’li yıllarda zamanla sadece orduya üretim sağlayan fabrikada üretim 1999 yılında durmuş ve 2004 yılında Yıldırım Holding’e devredildi.

— Binayı Otel yapmak için aldıkları söylense de, Yıldırım Holding yöneticileri, evrak işlerinin uzaması nedeniyle arada geçen boş zamanı Film, klip, moda çekimleri ve kimi zamanda parti organizasyonlarına binayı tahsis ederek geçiriyorlar.

— 2. dereceden tarihi eser niteliğindeki koruma alanı olan Beykoz Kundura Restorasyon projesinin tasarımı devam ederken etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

beykoz-kundura-fabrikasi-3

beykoz-kundura-fabrikasi-2

beykoz-kundura-fabrikasi

Deri ve Kundura Fabrikası İşçi Eylemi :

— Bir zamanlar Balkanların en büyük Deri ve Kundura Fabrikası olan Fabrika ilginç olaylara da tanıklık ettiği gibi, kapanma döneminde eylemlere de sahne olmuştur. Aylardır maaş alamadıkları, her an emekliliğe zorlanıp işten çıkarılacakları korkusuyla yaşayan tam 580 işçinin, Sultaniye Park’ından Paşabahçe meydanı’na kadar süren yürüyüşüne şişecam ve tekel fabrikalarının da işçileri destek vermiştir. Kundura işçiliği sadece ” Baba Mesleği ” değil, nesiller boyunca sürdürülmüş bir ” Ata Mesleği ” onlar için. Aynı, 1944 yılında henüz 11 yaşındayken fabrikada çalışmaya başlayan , 30 yıl boyunca ter dökmüş ve 1974 yılında emekli olmuş Sabri Selek de olduğu gibi. ” Dedem, babam ve annem gibi ben de kundura fabrikasından emekliyim. Eskiden her şey daha zordu ama huzurluyduk. Sabahları evimizde büyük telaş yaşanırdı. Annem, babam ve ben birlikte hazırlanır giderdik işe. O zamanlar Beykoz’da hayat fabrika düdükleri ile başlar, fabrika düdükleriyle biterdi. ilk düdükle uyanır, son düdükle işimizi bitirirdik ” diyen Sabri Bey’in anlattığına göre bir gün İstanbul Valisi Vefa Poyraz’ın döneminde Danimarka Kral’ı İstanbul’a gelir. Tarabya Otel’inde kalır. Sabah Fabrika düdüğünü duyan Kral hava saldırısı olduğunu düşünerek pijamalarıyla sokağa fırlar. O günden sonra Vefa Bey’in ricasıyla Fabrika düdükleri Dağa doğru çevrilir. 

Beykoz Kundura Fabrikasında Çekilmiş Dizi, Film ve Kliplerden Bazıları :

Film ;

— Otel olana kadar Hollywood platosu işlevi gören binada ” Beyza’nın Kadınları “nın da içinde bulunduğu yapımlara ek olarak Limon Yapım – Eve Dönüş,  Arzu Film – Maskeli Beşler Irak ,  Altıoklar Film – Emret Komutanım Şahmat, Pana Film – Muro,  Demo Film – Kirpi, Boyut Film – Güneşi Gördüm, Narşist Film – Kaptan Feza, Pro Film – Av Mevsimi, Boyut Film – New York’ta Beş Minare,  Arzu Film – Park Panter, İyi Seyirler Film – Kutsal Damacana 3, Rand Film – Vücut, Az Celtic Yapım – Tailor Soldier’ın çekimleri yapılmış, çekilen kısa film ” Sessiz ” Cannes Film Festival’inden ödülle dönmüştür.

Dizi ;

— Pana Film – Kurtlar Vadisi Terör , Pana Film – Kurtlar Vadisi Pusu , SİS Yapım – Hatırla Sevgili , Pana Film – Fesupanallah , Erler Film – Arka Sokaklar , Sinegraf Yapım – Pusat , Mag Film – Hicran Sokağı , Samanyolu TV – 5 Boyut , Erler Film – Arka Sokaklar , Kanal D – Küçük Kadınlar , Rüzgar Yapım – Pulsar , Limon Yapım – İşler Güçler , Tükenmez Kalem – Pis Yedili , TİMS Yapım – Suskunlar , Ay Yapım – Fatmagül’ün Suçu Ne , Medyapım – Fetih 1453 , Koza Yapım – Tövbeler Tövbesi , TİMS Yapım – Kavak Yelleri , D Yapım – Öyle Bir Geçer Zaman Ki , A.N.S Production – Kanıt , Ay Yapım – Yaprak Dökümü , D Yapım – Küçük Kadınlar’ın da bu mekanda çekimleri gerçekleştirilmiş,

Klip ;

— Trend Film – Yıldız Tilbe , Kadraj Sinema – Yunus Emre Saltan , Kadraj Sinema-Cengiz Kurtoğlu , D.N.A. Yapım – Şebnem Ferah , Onair Yapım – Nilay Dorsa , Kemal Başbuğ – Gripin , Biray Dalkıran – Serpil Çakmaklı , Film Side – Atiye , DNA Film – Müslüm Gürses , Doludizgin Yapım – TRT 6 klip çekimleri , Filmside Yapım – Gökhan Özen , FPS Yapım – Mor ve Ötesi , Dirlik Film – Niran Ünsal , K.B. Yapım – Çağlayan Topaloğlu , GNL Yapım – Özge Fışkın & Levent Yüksel’in de klipleri çekilmiştir.

— Jotun What If party, ,New Year’s Eve At The Old Factory,  What If Parti ,Bunun dışın da Halil Altındere’nin ‘Cehennem Melekleri’ adlı eserinin prömiyeri gibi etkinliklere de konu olan yapı II.Mahmut döneminden Günümüze tarihe tanıklık etmeye devam etmektedir.

— Beykoz Kundura’da bulunan setlere prodüksiyon ekipleri dışında girişe izin verilmese de nasıl gidileceğini merak edenler için ;

Kadıköy ve Üsküdar’dan kalkan Beykoz dolmuşları ile Kundura Fabrikası durağına gidebilirsiniz.

Yeniköy’den kalkan motora binip Beykoz İskelesi’nde inebilir, dolmuş, minibüs ya da otobüs ile Kundura Fabrikası durağına gidip, oradan yürüyebilirsiniz. Dilerseniz taksi de kullanabilirsiniz.

Deniz otobüsü seferleriyle de  Beykoz’a ulaşım sağlanabiliyor.

beykoz-kundura-fabrikasi-harita

Beykoz Kundura Fabrikası İletişim

Mail : info@beykozkundura.com

 Telefon : 0216 323 31 30

—– Yazımı sabırla okuduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum. Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için yorum yazarak bana ulaşabilirsiniz. Yazımı, aşağıda ” Share ” kısmında bulunan sosyal medya araçlarında paylaşmanız bilginin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacaktır. Diğer yazılarıma da göz gezdirmeniz dileğiyle. Umarım paylaştığım bilgiler size yardımcı olmuştur.

— Yazımı beğenmeniz ve bir kısmını dahi olsa bir yerde kullanmanız durumunda sizlerden ricam kaynak olarak siteyi paylaşmanızdır. Emeğime saygı göstereceğinize eminim.

Bu İçeriğe EMOJİ İle Tepki Ver!


Yazı Hakkındaki Düşüncenizi EMOJİ İle İfade Etmenizi İsterim 🙂
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid