HDR Çekim Tekniği Nedir Fotoğraf Nasıl Çekilir Yapılır ?

HDR (High Dynamic Range) Çekim Tekniği Nedir Fotoğraf Nasıl Çekilir ?

–Sayfamı ziyaret eden siz sevgili takipçilerimden gelen sorulardan bazılarında da ” HDR (High Dynamic Range) nedir ve HDR fotoğraf nasıl çekilir ? ” hakkında bilgi vermem hususunda. Moda ve Portre Fotoğrafçısı bendeniz Loran Sebuhyan olarak bu konuyu iyice araştırıp sizlere bilgileri derleyip paylaşmak istedim. Yazımı keyifle okumanız dileğiyle.

— Çalışmalarımı merak edenler için… www.instagram.com/loransebuhyan

HDR ( High Dynamic Range ) Nedir ?

— HDR, literatürde kayıtlı yüzlerce çeşit çekim türünden birisidir. Yazılım desteğinin ön planda olmasıyla, renklerin daha doygun ve detaylara daha yoğunlaşılabilinen, bir kesimin vazgeçemediği bir çekim tekniği olarak da özetlenebilir.

HDR neden tercih edilir ?

— HDR, yukarıda da anlattığım üzere keyif veren tonlamasıyla bir kesimin tercih ettiği bir çekim modunun olması dışında, günün istenilen zamanında, kadrajın içinde bulunan objelerin belirginliğini koruyabilme özelliğinden dolayı da tercih edilen bir tekniktir. Manzara fotoğrafı çekmekte keyif alan fotoğrafçılar tarafından tercih edilmesinin nedeninde de bu yatıyor.

HDR tekniğiyle çekim nasıl yapılır ?

— Bu teknik, gelişen teknolojiyle beraber birçok cihazda çekim tekniği olarak yerini almıştır. Eskiden tripotsuz asla çekilemez diyebileceğimiz HDR Çekim tekniğinde, tek kare üzerinde yapacağımız pozlama ayarlarıyla elde edilen farklı 3 fotoğraf birleştirilerek, HDR fotoğraf elde etmek mümkün.

— Bir dipnot vermek gerekirse, tek kare üzerinden gerçekleştirilecek HDR fotoğraf için çekeceğiniz fotoğrafın RAW formatında olmasını öneririm. Eğer JPEG formatında çekecekseniz, o zaman tripota sabitlediğiniz fotoğraf makinenizi, 3 kare -2 , 0 , +2 pozlama değerinde almalısınız. Işığın şiddetine ve karanlık yüzeylerin algılanabilmesine göre birer stop – veya + pozlama ilaveleriyle çekiminizin sayısını arttırabilirsiniz.

hdr çekim tekniği (2)

— Yukarda gördüğünüz fotoğrafta, üstteki karemiz HDR düzenlemesinin yapıldığı son karedir. Altındakiler de sırayla -2 , 0 , +2 pozlamalarıyla gerçekleştirilen çekimlerdir. Çalışmanızın kalitesi açısından, çektiğiniz karenin hareketsiz olması oldukça mühimdir. Pozlamadaki ” – ” ve ” + ” pozlamaları göz zevkiniz nasıl isterse o şekilde değiştirip birleştirebilirsiniz.

hdr çekim tekniği

HDR çekiminde nelere dikkat edilmelidir ?

  • Çekim öncesi kablo deklanşör veya kumanda hazır bulundurulmalıdır.
  • Dijital fotoğraf makinemiz, tripotumuzun üzerine  sağlam bir şekilde yerleştirilmelidir.
  • Noise yani Gren sorununu en aza indirgemek için iso – asa yı alabildiğince düşükte tutun ( Mümkünse 100 )
  • Çekimler en iyi sonucu alabilmek için RAW formatında olması tercih sebebidir. Eğer bu mümkün değilse JPEG formatında da çekebilirsiniz.
  • Kadraj seçiminizi bir kerede en doğru biçimde yapın
  • Diyaframı, imkan dahilinde alabildiğince kısmaya ( Diyafram değerini yüksek tutmaya ) gayret edin

— Bir çalışmayı HDR şekline dönüştürmek için en çok kullanılan programlar Photoshop ve Photomatix Pro dur. Sizlere keyifle izleyip daha rahat anlayacağınızı umduğum Photomatix programıyla HDR nasıl yapılır onu bir video ile paylaşmak istiyorum.

—– Yazımı sabırla okuduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum. Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için yorum yazarak bana ulaşabilirsiniz. Yazımı, aşağıda ” Share ” kısmında bulunan sosyal medya araçlarında paylaşmanız bilginin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacaktır. Diğer yazılarıma da göz gezdirmeniz dileğiyle. Umarım paylaştığım bilgiler size yardımcı olmuştur.

— Yazımı beğenmeniz ve bir kısmını dahi olsa bir yerde kullanmanız durumunda sizlerden ricam kaynak olarak siteyi paylaşmanızdır. Emeğime saygı göstereceğinize eminim.

Bu İçeriğe EMOJİ İle Tepki Ver!


Yazı Hakkındaki Düşüncenizi EMOJİ İle İfade Etmenizi İsterim 🙂
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid