Adile Sultan Kasrı Tarihçesi Kimdir Adresi Nerede Nasıl Gidilir?

Adile Sultan Kasrı Tarihçesi Kimdir Adresi Nerede Nasıl gidilir?

—Sayfamı ziyaret eden siz sevgili takipçilerime fotoğrafın dışında da bilgiler sunmaya elimden geldiği kadar gayret ediyorum. Bunlardan birisi de uzun zamandır aklımda olan,  ” Adile Sultan Kasrı ” tarihi hakkında sizleri aydınlatmaktı. Bu yazımda sizlere bu eşsiz yapı hakkında bilgiler sunup, bulduğum fotoğraflarla bilgilendirmek istiyorum. Keyifle okumanız dileğiyle.

Adile Sultan Kimdir ?

— Adile Sultan, II. Mahmut’un 4. İkbal Zenginar Hanım’dan doğan kızıdır. 1826 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Adile Sultan din, edebiyat, müzik ve hat alanlarında iyi bir eğitim almıştır. 1845 yılında Tophane Müşiri Mehmet Ali Paşa’yla evlendikten sonra dört çocuğu ve kocasının ölmesi Adile Sultan’ı çok etkiler ve 1869 yılından sonra kendisini hayır işlerine adar. Adile Sultan 14 vakıf kurar. 1899’da vefat eden Adile Sultan’ın mülklerinin birçoğu ise eğitim kurumu olarak kullanılır.

adile sultan

Adile Sultan Kasrı Tarihçesi

— Bahçesinde Bulgaristandan getirilen özel üzümlerin bulunduğu bahçe bir botanik vahadır. Sultan III. Selim,  annesi Mihrişah Valide Sultan için buraya bir bağ köşkü inşa ettirir.  Köşk, Sultan Abdülmecid’e geçtiğinde hediye olarak annesi Bezmialem Valide Sultan’a verilir. Valide Sultan’ın ölümünden sonra ise arazi Altunizade ailesine intikal ettiğinde, Altunizade İsmail Zühtü Paşa, 1860 yılında burada bir köşk inşa ettirir. Bir süre sonrada köşkü, Sultan Abdülaziz’e armağan eder. Sultan Abdülaziz köşkü yıktırıp Osmanlı devleti mimarları ailesinden, Paris Saint – Barbe mimarlık mezunu Nigoğos Amira Balyan’a yeni bir bina inşa ettirir ve annesi ( Pertevniyal ) Valide Sultan’a hediye eder. Yapı, 1863 yıllarında Adile Sultan’a yazlık saray olarak verilir. 

adile sultan kasrı 2

— Adile Sultan’ın ölümünden sonra yapıya, Sultan Mehmet Reşat’ın üçüncü eşi Darrüalem Kadın yerleşmiş, o da 1909’da vefat edince yapı bir süre boş kalmıştır. 1916-1917 yılları arasında kız öğrenciler için Darüleytam ( Yetimler Yurdu ) olarak düzenlenmiş ve Maarif Vekaletine bağlanmıştır.

— Yetim evleri 1914 sonlarına doğru Maarif Nazırı Ahmet Şükrü Bey tarafından kurulmuştur. İstanbul ve Anadolu’da sayısı 80’i bulur. Şehit çocukları, kimsesiz ve himayesiz yetimleri, vatana yararlı birer fert hale getirmekti amacındadır.

darul eytam

– 1924 Cumhuriyet sonrasında ise bu binadaki Darüleytam kapatılmış ve ” Validebağı Şehir Yatı Mektebi ” olarak hizmet vermiştir. Darüleytam’ın kapatılmasından sonra 1927’de Maarif Vekâleti Validebağ Kasrı’nı Prevantoryum’a dönüştürülmüştür. 1933’lü yıllardan sonra, Adile Sultan Kasrı adı verilmiştir. 1928 yılında kasrın kapasitesini arttırmak için, çatı katı yıktırılıp yerine solaryum katı yapılmıştır. 1971 yılında kat ilavesinin binaya zarar vermesi nedeniyle yıkılmış ve yerine orjinal olmayan kırma çatı yapılmıştır. 1973’te Validebağ Öğretmenler Hastanesinin açılmasıyla, prevantoryum olarak kullanılan Adile Sultan Kasrı hizmet dışı kalmıştır. 1991’de dönemin İstanbul Milli Eğitim Müdürü Turgut Akan’ın önerisiyle, Öğretmenevi ve Kültür Merkezine dönüştürülmesine karar verilmiştir. Genelde günümüze değin eğitim hizmetlerinin çokça yer aldığı binada Türk sinema tarihine damgasını vuran Hababam Sınıfı’nın ilk film serileri çekilmiştir ve odalardan biri Hababam Sınıfı Müzesi olarak düzenlenmiştir.

hababam sınıfı 2

hababam sınıfı 1

— Darül Eytam Lara, bir dönem yetimlerin bakımı için kaynak oluşturmak amacıyla, tütün vergilerinin gelir olarak aktarıldığını belirtmiştik. Bu amaçla hizmet veren binanın, tütün-sever hababam sınıfının, sigara ve Mahmut hoca ekseninde varoluş şavaşlarına sahne olması nasıl bir ironidir. Aynı derece de haylaz ve baba parası ile okuyan öğrencilerin öncelikle alay ettiği, sonradan birleşip maddi manevi himayelerine aldıkları Ahmet adındaki ögrenci de, muhtaçların kol kanat gerildiği bina olma misyonunu tamamlamasına yardım eder.

Hababam sınıfı çalışkan ahmet

— Klasik Osmanlı eğitiminden farklı olarak filmdeki öğrencilerin beraberlik ruhunu kaybetmeden birey olarak kendilerini hocaların karşısında kanıtlamaya çalıştığı eğitim sistemiyle ilgili filmin de çağdaşlaşma yolunda ilerleyen son dönem Osmanlı mimarisiyle buluşan bu binada yer alması da güzel bir benzerliktir.

Adile Sultan Kasrı Nerde Nasıl Ulaşılır ?

Adres :

” Barbaros Mah. Tophanelioğlu Cad. No:39, Koşuyolu, Üsküdar ” konumuyla sizleri bekliyor.

Otobüs ile gitmek isteyenler için : 

14C – Üsküdar Devlet Hastanesi — Kadıköy

12C  – Üsküdar Devlet Hastanesi — Üsküdar

11T -Türkiş Blokları — Üsküdar

5 Kadıköy — Üsküdar

–Metrobüs ile : 

Altunizade Metrobüs Durağına olan mesafesi 1,07 km mesafededir.

Bendenizin Görüşü :

–Tarihi yapıları ilgiyle takip eden birisi olarak, Adile Sultan Kasrı’nı tüm güzellikleriyle gidip görmenizi, bahçesinde çayınızı yudumlamanızı şiddetle tavsiye ederim.

—– Yazımı sabırla okuduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum. Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için yorum yazarak bana ulaşabilirsiniz. Yazımı, aşağıda ” Share ” kısmında bulunan sosyal medya araçlarında paylaşmanız bilginin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacaktır. Diğer yazılarıma da göz gezdirmeniz dileğiyle. Umarım paylaştığım bilgiler size yardımcı olmuştur.

— Yazımı beğenmeniz ve bir kısmını dahi olsa bir yerde kullanmanız durumunda sizlerden ricam kaynak olarak siteyi paylaşmanızdır. Emeğime saygı göstereceğinize eminim.

Bu İçeriğe EMOJİ İle Tepki Ver!


Yazı Hakkındaki Düşüncenizi EMOJİ İle İfade Etmenizi İsterim 🙂
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid