Polarize filtre nedir kaç çeşittir ne işe yarar

Polarize filtre nedir kaç çeşittir ne işe yarar ?

—Sayfamı ziyaret eden siz sevgili takipçilerimden gelen sorulardan bazılarında da ” Polarize filtre nedir kaç çeşittir ne işe yarar ” hakkında bilgi vermem hususunda. Moda ve Portre Fotoğrafçısı bendeniz Loran Sebuhyan olarak bu konuyu iyice araştırıp sizlere bilgileri derleyip paylaşmak istedim. Yazımı keyifle okumanız dileğiyle.

Polarize filtre nedir ?

— Polarize filtre, doğa ve manzara fotoğrafı çeken fotoğrafçıların vazgeçilmezi olan bir filtredir. Dışardan gelebilecek hertürlü darbeden objektifinizi korumanın yanı sıra, kadraj içine giren istenmeyen ışıksal yansımaları ortadan kaldırıp, renklerin daha yoğun ve doygun hale getirerek çalışmayı dijital ortama aktarımında destek olur.

Polarize filtrenin kullanıldığı alanlar hangileridir ?

Gökyüzü : Yazımın başında da belirttiğim gibi, doygun renklerle daha etkileyici hale gelen manzara fotoğraflarda vazgeçilmezdir polarize filtre. Bulutar daha doygun beyaz renge, gökyüzü rengi olan mavi daha doygun maviye kavuşur. Sisli manzara çalışmalarında da sisin yaratacağı olumsuzluğu ortadan kaldırarak etkili bir manzara fotoğrafı oluşmasına fırsat tanır.

polarize filtre

Deniz ve göl gibi sıvı fotoğraflarında : Polarize filtre, yansımanın verdiği etkiyle suyun içinde bulunan objeyi görünür hale getirmenin belki de tek yolunu bizlere sunar. Bundan dolayı nehir, göl ve deniz gibi doğa fotoğrafı çalışan fotoğrafçıların vazgeçilmez lens aparatıdır polarize filtre.

Polarize Filtre 2

Polarize Filtre Çeşitleri Nelerdir ?

— Polarize filtre 2 çeşittir. Bunlar, Linear ( Doğrusal ) polarize filtre ve Circular ( Dairesel ) polarize filtredir. Linear eski fotoğraf makinelere performans olarak katkı sağlarken Circular polarize filtre ise tüm DSLR fotoğraf makinelerde kullanılabilir olması ve kalite olarak daha iyi performans göstermesi nedeniyle tercih edilen bir polarize filtre çeşidir.

Polarize Filtre 3

Polarize filtre 4

Bendenizin görüşü 🙂

— Polarize filtre, doğa manzara ve obje çekimlerinde çok tercih edilen bir filtre çeşidi olmasının yanı sıra bazı olumsuz denilebilecek tarafları da vardır. En göze çarpan ise sensöre gelen ışığın 1.5 stop kadar azaltarak ulaşmasıdır. Kısaca bir örnek vermem gerekirse aynı diyafram ve iso değerinde 1/250 enstantaneyle yakaladığınız çalışmayı size 1/90 olarak düzeltmenizi isteyecektir. Bundan dolayı, ışığın yetersiz geldiği ortamlarda çalışma yapılırken bu durum olumsuzluk teşkil edebilir.

— Geniş açıyla yapılacak çalışmalarda ise kadrajın köşelerinde renk değişikliği gözlemlenebilir. Bu tarz durumlarda, geniş açıyla çalışan fotoğrafçılara tavsiyem ” Slim ” ince filtre türü tercih edilmesidir

—– Yazımı sabırla okuduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum. Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için yorum yazarak bana ulaşabilirsiniz. Yazımı, aşağıda ” Share ” kısmında bulunan sosyal medya araçlarında paylaşmanız bilginin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacaktır. Diğer yazılarıma da göz gezdirmeniz dileğiyle. Umarım paylaştığım bilgiler size yardımcı olmuştur.

— Yazımı beğenmeniz ve bir kısmını dahi olsa bir yerde kullanmanız durumunda sizlerden ricam kaynak olarak siteyi paylaşmanızdır. Emeğime saygı göstereceğinize eminim.

Bu İçeriğe EMOJİ İle Tepki Ver!


Yazı Hakkındaki Düşüncenizi EMOJİ İle İfade Etmenizi İsterim 🙂
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid