Ortaköy camii büyük mecidiye nerede tarihi nasıl gidilir mimari özellikleri

Ortaköy camii büyük mecidiye nerede tarihi nasıl gidilir mimari özellikleri

—Sayfamı ziyaret eden siz sevgili takipçilerime fotoğrafın dışında da bilgiler sunmaya elimden geldiği kadar gayret ediyorum. Bunlardan birisi de Ortaköy’de bulunan ” Ortaköy camii, diğer adıyla da Mecidiye Camii ” tarihi hakkında sizleri aydınlatmak. Bu yazımda sizlere bu tarihi camii ile alakalı hem nasıl gidilir konusunda detaylı bilgilendireceğim. Bulduğum fotoğraflarla da görsel bir keyif vermek istiyorum. Keyifle okumanız dileğiyle.

ortakot-buyuk-mecidiye-camii

Ortak Camii Hakkında :

— Ortaköy camii; Beşiktaş’ta Ortaköy İskelesi’nde ve Boğaziçi’nin rumeli yakasında yükselen neo barok tarzında 19 yy. camiilerindendir. Abdülmecit tarafından Nigoğos Balyan’a 1853 yılında inşaa ettirilen camii; Büyük Mecidiye Camii olarak da bilinir.

Ortaköy Cammi Tarihi :

— ” Büyük Mecidiye Camii ” olarak da bilinen yapının bulunduğu yerde daha önce Nevşehirli Damad İbrahim Paşa’nın damadı Mahmud Ağa’nın yaptırdığı bir mescid vardı. 1721’de yapılmış olan mescid, Patrona Halil Ayaklanması’nda onun ölümünden sonra yıkılmıştır. Sonraları Mahmud Ağa’nın damadı Kethüda Devattar Mehmed Ağa tarafından yenilenerek kayıtlara ” Mehmed Kethüda Cami-i Şerifi ” olarak geçmiştir.

— 1853’deki inşaasının ardından 1862 — 1866 yılları arasında onarımları gerçekleşmiş, 1894 depreminde zarar gören ve ancak 1909’da Evkaf Nezareti tarafından, minareleriyle çeşitli bölümleri tamir edilebilen camii, 1960 yılına gelindiğinde yapıda çatlakların oluşması sebebiyle, temelinden kubbesine kadar sağlamlaştırılarak güçlendirilmiştir. Daha sonra 1984’te büyük bir yangın geçiren ve bir kısmı harap olan Ortaköy Camii, bir kez daha tamir için ibadete kapatılmıştır. Zaman içinde geçirdiği restorasyonlarla özgün parçaları değişmiş olsa da bu yapı değerli bir mimari eseri olarak boğaz manzarasının ana öğelerinden biri konumundadır.

ortakoy-buyuk-mecidiye-camii-3

Ortaköy Camii Mimarisinin Özellikleri :

— Cami Sultan Camiilerinde olduğu gibi Harim ve Hünkar Kasr’ından oluşmaktadır. Harim bölümü, kenar uzunluğu 12,25 olan kare planlı ana mekan ve bu ana mekandan geçilen bir ara mekandan meydana gelmiştir. Harim bölümünün tavan örtüsü pembe mozaik kaplı kubbedendir. Camiinin tek şerefeli iki minaresi vardır. Mihrap mozaik mermerdendir, minber ise somaki mermer işçiliğidir. Yapının kuzey girişinde, eliptik merdivenle çıkılan iki kat üzerine inşaa edilmiş Hünkar Kasr’ı bulunmaktadır.

ortakoy-buyuk-mecidiye-camii-3

— İnce ve zarif minareleriyle tanınan cami, Osmanlı ve barok  karışık uslupta yapılmış ve tek kubbeli olup, kubbeden kare plana geçişte, istinad kemerlerinin birleştiği köşelerle kubbe arasındaki pandantiflerin dış yüzleri kurşunla örtülüdür. Köşelerde kontrofor kuleleri vardır. Minareler kuzey cephesinde, hünkar dairesinden yükselir. Caminin içindeki Allah, Muhammed ve ilk dört halifenin ( Hulefa-i raşidin ) adları, bizzat Sultan Abdülmecid Han tarafından yazılmıştır.

ortakot-buyuk-mecidiye-camii-2

— Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, Kuveyt Türk sponsorluğunda 2011’de restorasyonuna başladığı camii üç yıl süren bir hazırlığın ardından 6 Haziran 2014’te yeniden ibadete açılmıştır.

— Bir süre önce ise Klasik Osmanlı mimarisi dışında barok tarzınında örneklerini taşıyan camiinin, Türkiye Diyanet Vakfı öncülüğünde Küba’nın başkenti Havana’da da bir benzerinin yapılması için çalışmalara başlanmıştır. Yaklaşık 3500 müslümanın yaşadığı ülkede yapılacak cami inşaası için Ortaköy Camii’nin rölevelerinin çıkarıldığı bildirilmiştir.

Ortaköy Camii, Büyük Mecidiye Camii Nerede ?

Adresi : Mecidiye, 34347 Beşiktaş/İstanbul

—– Yazımı sabırla okuduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum. Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için yorum yazarak bana ulaşabilirsiniz. Yazımı, aşağıda ” Share ” kısmında bulunan sosyal medya araçlarında paylaşmanız bilginin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacaktır. Diğer yazılarıma da göz gezdirmeniz dileğiyle. Umarım paylaştığım bilgiler size yardımcı olmuştur.

— Yazımı beğenmeniz ve bir kısmını dahi olsa bir yerde kullanmanız durumunda sizlerden ricam kaynak olarak siteyi paylaşmanızdır. Emeğime saygı göstereceğinize eminim.

Bu İçeriğe EMOJİ İle Tepki Ver!


Yazı Hakkındaki Düşüncenizi EMOJİ İle İfade Etmenizi İsterim 🙂
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid