30
2015Gece Çekimi Fotoğrafı Nedir Nasıl çekilir ?
Gece Çekimi Fotoğrafı Nedir Nasıl çekilir ?
—Sayfamı ziyaret eden siz sevgili takipçilerimden gelen sorulardan bazılarında da ” Gece fotoğraf çekimleri nasıl yapılır ” hakkında bilgi vermem hususunda. Moda ve Portre Fotoğrafçısı bendeniz Loran Sebuhyan olarak bu konuyu iyice araştırıp sizlere bilgileri derleyip paylaşmak istedim. Yazımı keyifle okumanız dileğiyle.
–Gece fotoğrafı çekimlerinde en çok şikayet edilen konu gördüğümüz görüntünün, keskinlik, renk ve kompozisyon olarak ekrana yansıtamayışımızdır sanırım. Bu yazımda kafanızdaki sorulara yanıt vermeye çalışacağım.
Gece Fotoğrafı Çekimi İçin Doğru Zaman Nedir ?
–Gece fotoğrafçılığında iki farklı zaman dilimi vardır. İlki, ” Akşam Fotoğrafçılığı ” dediğimiz, gün batımından hemen sonra oluşan, kırmızıdan parlament mavisi doğru renk kaymaları oluşur. Bu süreç, tahmin edebildiğinizden de kısa sürer. Bu tonlamaları yakalayabilmeniz için manuel ayarlara oldukça iyi hakim olmanız gereklidir. İkincisi, ” Gece Fotoğrafçılığı ” dediğimiz parlament mavisi tonunun kaybolmasından günün ışımasına kadar olan zaman diliminde gerçekleşen çekimlerdir. Bu iki teknik de kesinlikle ciddi deneyim gerektiren konulardır ve kişiler kendi teknikleriyle de farklı çalışmalar ortaya koyabilirler.
Işığın Önemi :
–Her çalışmada olduğu gibi bu tarz gece çekimlerinde ihtiyacımız olan ışık desteğini iki farklı temin edebiliriz. Yapay ve Doğal Işık. Yapay ışık, flaş, floresan, soft boxlar veya taşınabilir farklı bir ışık kaynağı olabilir. Doğal ışık ise Ay’ın sağladığı ışık ve kısmen de olsa yıldızların verdiği katkıdır. Işığın önemi, gece çalışmalarında dokuyu ortaya çıkartacağı için oldukça önemlidir.
Gece Fotoğraf Çalışamalarında Hangi Ekipmanlar Kullanılmalıdır.
1-Tripot : Çalışmalarımızın dış etmenlerden etkilenmemesi için, fotoğraf makinemizi sabitlemek için gereken en önemli parça diye adlandırabiliriz. Genelde tercih edilen 3 ayaklı olanlardır. Bütçenize uygun olan kalitesi en yüksek tripot seçimi, fotoğraflarınıza ciddi olumlu etkisi olacaktır.
2-Uzaktan Kumanda : Gece çekimlerinde makineye temas etmemek de püf noktalarından biridir. Kablosu olan bir uzaktan kumandayla başlatacağınız çalışma, titreşimi önlemek adına benzersizdir. Bu tarz çalışmalarda deklanşöre basmak makineyi sarsacağı için intahar gibidir.
Gece Fotoğraf Çekimlerinde Dikkat Edilecek Detaylar.
1-İso – Asa Seçimi : Mümkün olduğu kadar düşük İso – Asa ayarında yapılacak çekimlerde, fotoğraf kalitesinde olumsuz etki eden grenlerin olmamasını sağlar. Tavsiyem 100 değeridir.
2-Raw – Nef : Çekimleri kesinlikle Raw – Nef dosya ismiyle çekin. Görüntülerin bilgisayar ortamına aktarılmasıyla yapacağınız düzenlemelerde, istediğiniz şekilde düzenlemesini gerçekleştirebilirsiniz.
3-Manuel Netleme : Işık yetersiz olduğu durumlarda netlemeyi makineye bırakmayı denerseniz, istediğiniz noktaya netlemeyi başarmanız oldukça zordur. Size tavsiyem manuel netlemeyi denemenizdir. Hangi noktanın daha keskin olması tamamen sizin tercihinize kalsın.
4-Manuel ayarlar : Bence en önemli konu da bu. Makinenin ayarlarını çok iyi bilindiğinde uzun pozlamayla gerçekleştireceğiniz, Enstantane – Diyafram – Iso – Beyaz Ayarı dengesini uygun şekliyle kombine edildiğinde, kişi kendisine has görüntüyü yakalayacaktır. Bolca deneme yapılması, farklı değerlerde çekimler yapılması şiddetle tavsiye edilir.
—– Yazımı sabırla okuduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum. Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için yorum yazarak bana ulaşabilirsiniz. Yazımı, aşağıda ” Share ” kısmında bulunan sosyal medya araçlarında paylaşmanız bilginin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacaktır. Diğer yazılarıma da göz gezdirmeniz dileğiyle. Umarım paylaştığım bilgiler size yardımcı olmuştur.
— Yazımı beğenmeniz ve bir kısmını dahi olsa bir yerde kullanmanız durumunda sizlerden ricam kaynak olarak siteyi paylaşmanızdır. Emeğime saygı göstereceğinize eminim.
- Fascinated
- Happy
- Sad
- Angry
- Bored
- Afraid