Full Frame Croplu Sensör Farkı Nedir ?

Full Frame Croplu Sensör Farkı Nedir ?

— Sayfamı ziyaret eden siz sevgili takipçilerimden gelen sorulardan bazılarında da ” Full Frame ve Croplu Sensör Nedir ve Aralarındaki Fark Nedir Hangisi Daha İyidir ? ” hakkında bilgi vermem hususunda. Moda ve Portre Fotoğrafçısı bendeniz Loran Sebuhyan olarak bu konuyu iyice araştırıp sizlere bilgileri derleyip paylaşmak istedim. Keyifle okumanız dileğiyle.

Sensör nedir ?

— İsterseniz öncelikle biraz tanımlama yapalım. Sensör, tüm dijital fotoğraf makinelerinde görüntüyü dijital ortamda algılanmasına yardımcı olan parçasına denir. Organlarla kıyaslarsak, kısaca fotoğraf makinesinin ” Kalbi ” de diyebiliriz.

Sensör

— Sensörde belirleyici olan detay boyutlarıdır. Boyutlar büyüdükçe, maalesef maliyeti de artan bir parçadır sensör. Geniş boyutlu sensörler, çekilecek alan olarak genişlediği için, ileri seviye fotoğrafçıların genellikle tercih nedenidir.

— Sensörler ikiye ayrılırlar. ” Full Frame Sensör ( FF ) “ ve ” Croplu Sensör (CS ) “

Full Frame Sensör ( FF ) Nedir ?

— Full frame sensör, sensör boyutu olarak en geniş boyutlara sahip olduğundan kendisine bu ad verilmiştir. Fotoğraf makinesinin içerisinde bulunan, performansını en yüksek seviyede yansıtan en önemli parçasıdır. Full Frame Boyutu 36 * 24 mm ( 35 mm film boyutu )

— Dijital fotoğraf makinelerine takılan objektifler mm değerleriyle adlandırılırlar. Bu mm değerine sahip objektiflerden beklenen tam performansı sadece ” Full Frame Sensör ” verebilir. Örnek verilmesi istenirse 50mm odak uzunluğuna sahip bir objektif ” Full Frame Sensöre ” sahip bir fotoğraf makinesine takıldığında, herhangi bir crop çarpanı olmadığı için sizin elde edeceğiniz performans 50mm * 1 = 50mm düzeyinde olacaktır.

Full Frame Sensörün Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir ?

Avantajları :

1 – Objektif performansını en yüksek alabileceğiniz sensördür.

2 – Çekmek istediğiniz görüntünün genişliği daha da artar.

3 – Düşük ışıkta dahi yüksek performans elde edersiniz.

4 – Yüksek teknoloji fotoğraf makinelerinde olduğu için, çektiğiniz kareler daha kaliteli olur.

5 – Daha geniş objektif seçim şansınız olur.

Dezavantajları :

1 – Full Frame sensöre sahip fotoğraf makineleri ciddi bir ağırlığa sahiptirler.

2 – Croplu sensöre sahip fotoğraf makinelerine kıyasla daha pahalıdırlar.

Croplu Sensör Nedir ?

— Croplu sensöre sahip fotoğraf makineleri, full frame e göre daha ufak boyuta sahiptirler. Crop sensör boyutu 24 * 16 mm dir. Croplu sensöre sahip makineler, giriş seviyesi makinelerde kullanıldığı için, hitap ettiği kesim daha çok ekonomiyi düşünen veya amatör sınıf fotoğrafçılar oluyor.

— Croplu sensör, adından da anlaşılacağı gibi belirli çarpanlara sahiptir. Bu şekilde kullandığınız objektifin performansı, sensörün çarpanına göre değer değiştirir. Örneğin 1,6 çarpanına sahip bir fotoğraf makinesine 50mm objektifi kullandığınızda, elde edeceğiniz görüntü 50mm * 1,6 = 80 mm olacaktır. Bu durum geniş açılı objektiflerle çalışanlar için bir dezavantaj, tele objektiflerle çalışanlar için bir avantajdır.

Croplu Sensörün Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir ?

Avantajları :

1 – Maddi manada oldukça uygundur.

2 – Tele objektiflerle çekim yapanlar için ekstra tele mesafesi kazandırır.

3 – Ceoplu sensöre sahip fotoğraf makineleri hafiftir, taşınması kolaydır.

4 – Kullanılan objektifler maddi manada daha uygun.

Dezavantajları :

1 – Görüntü kalitesi ve keskinliğinde ciddi bir kalite farkı var.

2 – Geniş açıyla çalışan fotoğrafçılar için olumsuz bir durum.

3 – Sensör kalitesi değişikliği, fotoğrafta gren etkisi olarak göze çarpıyor. Croplu sensörde daha fazla gren dokusu görürsünüz.

— Sizlere şimdi de örnek bir sensör üzerinde, full frame ve çarpanlı olanın sensör boyutlarını göstermek istiyorum temsili olarak.

Full frame crop sensör

— Aşağıdaki fotoğrafta da çekilen bir karenin Full Frame ve Croplu Sensöre sahip makinelerdeki görüntü alan farkını görmeniz için sunuyorum.

Full frame croplu sensör 2

— Sizlere, Croplu sensöre sahip Canon 60D ve Full Frame Sensöre sahip Canon 5D mark 2 fotoğraf makinesiyle çekilmiş görüntülerin kadrajları arasındaki farkı daha net göstermek istiyorum.

full frame crop sensor

— Yazımı tamamlarken sizlere kişisel düşünceme ve deneyimimi paylaşarak ışık tutmaya gayret edeceğim. Fotoğraf çalışmalarına başlamadan önce temel bilgiye muhakkak sahip olmanızı öneririm. Bu şekilde tercih edeceğiniz makinenin hangi özelliklere sahip olacağına karar verirsiniz. Bu şekilde maddi kaybınız en aza iner ve çalışmalarınız en yüksek performansa ulaşır. Portre ve Geniş açıyla çalışmaktan keyif alıyorsanız Full Frame Sensörü, çok uzaktaki nesneleri çekmekten keyif alıyorsanız ve maddi gücünüz yeterli değilse de Croplu Sensöre sahip fotoğraf makinelerini tercih etmenizi öneririm.

—– Yazımı sabırla okuduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum. Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için yorum yazarak bana ulaşabilirsiniz. Yazımı, aşağıda ” Share ” kısmında bulunan sosyal medya araçlarında paylaşmanız bilginin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacaktır. Diğer yazılarıma da göz gezdirmeniz dileğiyle. Umarım paylaştığım bilgiler size yardımcı olmuştur.

— Yazımı beğenmeniz ve bir kısmını dahi olsa bir yerde kullanmanız durumunda sizlerden ricam kaynak olarak siteyi paylaşmanızdır. Emeğime saygı göstereceğinize eminim.

Bu İçeriğe EMOJİ İle Tepki Ver!


Yazı Hakkındaki Düşüncenizi EMOJİ İle İfade Etmenizi İsterim 🙂
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid