Fotoğrafta Makinesinde Diyafram Nedir Ne İşe Yarar Etkisi ?

Fotoğrafta Makinesinde Diyafram Nedir Ne İşe Yarar Etkisi ?

—- Sayfamı ziyaret eden siz sevgili takipçilerimden gelen sorulardan bazılarında da Dslr Fotoğraf makinelerinde bulunan manuel ayarlar hakkında bilgi vermem hususunda. Moda ve Portre Fotoğrafçısı bendeniz Loran Sebuhyan olarak bu konuyu iyice araştırıp sizlere bilgileri derleyip paylaşmak istedim. Bu yazımda sizlere Diyafram ( Aperture ) hakkında bilgi vermeye gayret edeceğim. Keyifle okumanız dileğiyle.

Diyafram Nedir ?

–Diyafram, ışığın girmesi için genişliği değişebilen bir deliktir ve fotoğrafı çeken kişi tarafından (SLR veya DSLR makinalarda) açılıp, kapatılabilir. Diyafram f değeri ile ifade edilir. f 1.0- f 1.2 – f1.4 – f1.8 – f2 – f2.8 – f4 – f5.6 – f8 – f11 – f16… gibi değerler alır. Her değer artışında makineye giren ışık miktarı bir önceki miktarın yarısına iner. Yani sayı büyüdükçe diyafram açıklığı azalır. Aşağıdaki fotoğrafta de görüldüğü gibi düşük f değerinde diyafram bıçaklarının açıklığından dolayı içeri daha fazla ışık girecektir. Aşağıdaki örnekte f/16 da en az ışık girecektir.

diyafram

 

–Diyafram sadece ışık miktarını ayarlamaz. Oluşan görüntüyü de doğrudan etkiler. Örneğin açık diyafram (küçük f değeri ) odaklama yaptığımız bölge netken, geriye kalan alanların bulanık olmasına neden olur. Bu durum aynı zamanda fotoğraftaki konunuzun daha belirgin olmasını sağlar. Yani netlemiş olduğunuz konu diğer alanlardan tamamen ayrılır ( lensinizin özelliklerine ve konuya olan uzaklığınıza göre bu etki değişir). Tam tersi olarak fotoğrafınızda daha geniş bir alanın net çıkmasını istiyorsanız  f değerini yükseltmemiz ( büyük f değeri ) gerekecektir. Aşağıda belirli diyafram değerlerine göre oluşan görüntüler hakkında görseller göreceksiniz.

alan derinligi diyafram

diyafram alan derinliği

Hangi çekimlerde nasıl diyafram kullanmam gerekir?

— Manzara fotoğraflarında : Bu tarz çekimlerde genelde istenilen, kadrajın genelinin net olması olduğu için, diyaframı olabildiği kadar kısık ( F değeri büyük ) olmalıdır.

— Portre fotoğraflarda : Bu tarz çekimlerde genelde istenilen, modelin arka plandan ayrı görünmesi olduğu için diyafram olabildiği kadar açık ( F değeri küçük ) olmalıdır.

— Makro fotoğraflarda : Bu tarz çekimlerde genelde istenilen, konuyu ön plana çıkartmak olduğu için, diyaframı olabildiği kadar kısık ( F değeri büyük ) olmalıdır.

— Gece fotoğraflarında : Kareyi çok rahat alabileceğimiz yeterli ışık elde edemeyeceğimiz için, diyafram olabildiği kadar açık ( F değeri küçük ) olmalıdır.

—– Yazımı sabırla okuduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum. Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için yorum yazarak bana ulaşabilirsiniz. Yazımı, aşağıda ” Share ” kısmında bulunan sosyal medya araçlarında paylaşmanız bilginin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacaktır. Diğer yazılarıma da göz gezdirmeniz dileğiyle. Umarım paylaştığım bilgiler size yardımcı olmuştur.

— Yazımı beğenmeniz ve bir kısmını dahi olsa bir yerde kullanmanız durumunda sizlerden ricam kaynak olarak siteyi paylaşmanızdır. Emeğime saygı göstereceğinize eminim.

Bu İçeriğe EMOJİ İle Tepki Ver!


Yazı Hakkındaki Düşüncenizi EMOJİ İle İfade Etmenizi İsterim 🙂
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid