Fotoğrafta ışıkla yazı yazma boyama tekniği nedir nasıl yapılır yazılır

Fotoğrafta ışıkla yazı yazma boyama tekniği nedir nasıl yapılır yazilir ?

—Sayfamı ziyaret eden siz sevgili takipçilerimden gelen sorulardan bazılarında da ” Işıkla yazı yazmak ve ışıkla boyama tekniği nedir, nasıl yapılır yazılır ” hakkında bilgi vermem hususunda. Moda ve Portre Fotoğrafçısı bendeniz Loran Sebuhyan olarak bu konuyu iyice araştırıp sizlere bilgileri derleyip paylaşmak istedim. Yazımı keyifle okumanız dileğiyle.

Işıkla boyama nedir ?

— Işlıkla boyama diye adlandırılan teknik özet olarak, elimizde bulunan bir ışık kaynağıyla, bir objeyi daha vurgulu hale getirmek veya belirli şekiller ve tamamiyle yaratıcı konular ortaya çıkartma tekniğidir.

Işıkla boyama bisiklet

— Işıkla boyama sanatını farklı kılan şey, bu tekniği yaparken çok fazla ekipmana gerek olmayışı ve tamamen kişinin yaratıcılığıyla sınırlı olmasıdır. Kişi ne kadar ufku geniş ve yaratıcıysa, sonuçlar da o denli kusursuz ve benzersiz oluyor.

Picasso ve Işıkla Boyama

— Life dergisinde çalışan Gjon Mili, 1949 senesinde ziyaret ettiği Picasso’ya buz patencilerin patenlerine bağlanmış minik ışıklarla çekilmiş uzun pozlamalı fotoğrafları göstermiş. Daha önce bu tarz bir çalışmayı görmemiş olan Picasso bu çalışmadan çok etkilenmiş ve bu tarzı kendisi de denemeye karar vermiş. Karanlık bir odaya geçip bir el feneriyle uzun pozlama yaparak birçok fotoğraf çekmiş. Bu çalışmalardan bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Picasso ışıkla boyama çalışmaları

Picasso ışıkla boyama çalışmaları 1

Picasso ışıkla boyama çalışmaları 2

Picasso ışıkla boyama çalışmaları 7

Gerekli ekipmanlar nelerdir ?

Tripot : Bu teknik uygulanırken makinemizin sabit kalması çok önemlidir. Fotoğraf makinemizin perdesi uzun süre açık kalacağı için, sabitlemek adına bulunması şart olan bir ekipmandır.

Işık Kaynağı : Uzun pozlama yaparken nesneleri aydınlatmada veya yazı yazmak için kullanacağımız bir temel ekipmandır. Bu bir el feneri bile olabilir.

Bulb Modu : Fotoğraf makinemizin perdesini uzun süre açık tutabilerek bu tekniği gerçekleştireceğimiz için, makinemizde bu modun muhakkak olması gereklidir.

Karanlık Bir Ortam : Aslında bu bir ekipman değil ancak ışıkla boyama tekniğini yapmamız için ortamın kesinlikle karanlık olması gerekiyor.

Işıkla Boyama Tekniği Nasıl Yapılır ?

— Işıkla boyama sanatı için ” Bulb Modu ” na aldığımız, tripota sabitlediğimiz fotoğraf makinemizi ” İso 100 ” ayarına aldıktan sonra karanlık ortamda elimizde fener alarak hazır pozisyona geliyoruz.

— Netleme konusunda ise otomatik netlemeyi kesinlikle önermiyorum. Manuel netleme yaparak makinemizin sabitlenmesi bu teknikte çok iyi sonuç vermektedir.

— Burdaki en önemli detay ise ” Enstantane Süresi ” dir. Bu konuyla alakalı kesin bir bilgi vermek çok uygun değil. Nedenine gelirse ortamdaki ışık etkisinin fotoğrafa olan yansımasını deneyerek, farklı sürelerde çekimler yaparak ancak bulabilirsiniz. Zira kişinin zevkine göre de değişebilen bir durumdur bu. Bazı kullanıcılar daha loş ışıktan keyif alır bazı kullanıcılar ise sert ışıkla olan çalışmaları sever.

— Diğer önemli detay ise ” Diyafram ” değeridir. Bu konuda ise size önerim minimum F: 8 değeri ve üzerindeki değerleri kullanmanızdır.

— Gereken tüm detaylar sağlandığında deklanşöre basıp istediğiniz şekilleri kadrajın içine girerek yaratabilirsiniz.

Işıkla boyama tekniği light painting

Dikkat Etmeniz Gereken Detaylar Nelerdir ?

— Bu tekniği yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli detay, çekim yaptığınız ortamın ısısıdır. Perde uzun süre açık kalacağı için fotoğraf makinesi ısınacaktır ve ortam sıcaksa bu makinenize olumsuz etki yaratır ve zarar verir.

— Işık kaynağını kesinlikle fotoğraf makinenize doğru tutmayın. Sensörünüz ciddi miktarda zarar görebilir.

— Uzaktan kumanda bulundurmanız sayesinde fotoğraf makineniz titremez ve görüntü kalitesi beklediğinizden başarılı olur.

— Eğer bu tekniği kullanarak bir yazı yazmayı planlıyorsanız, yazacağınız yazıyı tersten yazmanızı öneririm 🙂

 

Light painting ışıkla boyama 2 —– Yazımı sabırla okuduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum. Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için yorum yazarak bana ulaşabilirsiniz. Yazımı, aşağıda ” Share ” kısmında bulunan sosyal medya araçlarında paylaşmanız bilginin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacaktır. Diğer yazılarıma da göz gezdirmeniz dileğiyle. Umarım paylaştığım bilgiler size yardımcı olmuştur.

— Yazımı beğenmeniz ve bir kısmını dahi olsa bir yerde kullanmanız durumunda sizlerden ricam kaynak olarak siteyi paylaşmanızdır. Emeğime saygı göstereceğinize eminim.

Bu İçeriğe EMOJİ İle Tepki Ver!


Yazı Hakkındaki Düşüncenizi EMOJİ İle İfade Etmenizi İsterim 🙂
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid