Daha Net ve Keskin Fotoğraf Nasıl Çekilir ?

Daha Net ve Keskin Fotoğraf Nasıl Çekilir ?

— Sayfamı ziyaret eden siz sevgili takipçilerimden gelen sorulardan bazılarında da “Daha Net Ve Keskin Fotoğraf Nasıl Çekilir ? ” hakkında bilgi vermem hususunda. Moda ve Portre Fotoğrafçısı bendeniz Loran Sebuhyan olarak bu konuyu iyice araştırıp sizlere bilgileri derleyip paylaşmak istedim. Keyifle okumanız dileğiyle.

Neden Netlik ve Keskinlik ?

— Fotoğrafın net olmaması ve yumuşaklık genelde rahatsızlık duyduğumuz bir ayrıntıdır bu yüzden her fotoğrafçının en çok istediği şeylerden belki de birincisi, yumuşak ve net olmayan fotoğraflar değil  daha net, keskin, berrak, kaliteli ve detay veren fotoğraflar çekmektir.

— Çoğu zaman keskinlik ve netlik aynı anlamda gibi görünse de aslında teknik açıdan farklıdır. Net olmayan bir fotoğraf özellikle tercih edilmez ve fotoğrafın ilgi odağıdır fakat keskinlik, fotoğrafın net olan bölümünün çözünürlük, renk ve kontrastı bakımından kalitesini belirler.

— Özellikle fotoğraf çekmeye yeni başlayanlar için nasıl daha net ve keskin fotoğraflar çekerim? sorusuna yanıt verelim. Net ve keskin fotoğraflar için temel unsur hareket kontrolüdür. Bunu elde etmek açısından en mühim kural ” Fotoğraf makinasını doğru tutmaktır “, vizörden bakarken oluşturduğunuz netleme noktalarının konuya odaklanmış olması, fotoğraf çektiğimiz ortamın ışığı, diğer teknik ayarlar dahil her bir ayrıntının doğru sağlanması gerekir.

Şimdi bunlara birlikte bir göz atalım : 

1- Bunlardan biri odaklamadır. Odak noktamızı doğru seçtiğimizden emin olmalıyız. Eğer odak noktasında yanılır, yanlış seçim yaparsak bu keskinliğin kaybolmasına sebep olacaktır. Konuya odaklama yapılmadan evvel kadraj belirlenmelidir.

2- Bazen konumuz hareketli objelerle gerçekleştiriliyor olabilir. Böyle durumlarda enstantane hızını yükseltin yani kısa pozlama değerleri tercih edin.

3- Çekim yaptığınız ortamda ışık az ise muhakkak tripod kullanın. Böylece makinenizin sarsılmasını engelleyerek görüntüde netliğe katkıda bulunmuş olursunuz.

4ISO değeri mümkün olduğunca en düşük seviyede tutulmalı. Düşük ISO değeri, kaliteli ve net görüntüyü elde etmemizi sağlayacaktır. Yüksek kullandığınız takdirde gren ( Noise, Kumlanma ) fotoğrafla sonuçlanacaktır.

5Sürekli çekim modunu kullanarak, (AF-C) sürekli otomatik odaklama ile arka arkaya çekim yapabilirsiniz. Özellikle hareketli konuyu dondurmanızı sağlayacaktır.

6Eğer varsa lensinizin titreşim engelleme özelliğini ayarladığınızdan emin olun. Perde hızınızı en düşüğe alıp fotoğrafınızı çekin ya da hızlı bir sabit lens kullanın. Bu özellik sayesinde keskinlik elde edeceğinizi göreceksiniz.

7- Lensinizin bakımı ve kalibrasyonu da oldukça önemli bir etmendir. Kalibrasyonunu yapmadığınız ve temiz tutmadığınız taktirde, çalışmalarınızdan istediğiniz kaliteyi alamayabilirsiniz.

 

—– Yazımı sabırla okuduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum. Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için yorum yazarak bana ulaşabilirsiniz. Yazımı, aşağıda ” Share ” kısmında bulunan sosyal medya araçlarında paylaşmanız bilginin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacaktır. Diğer yazılarıma da göz gezdirmeniz dileğiyle. Umarım paylaştığım bilgiler size yardımcı olmuştur.

— Yazımı beğenmeniz ve bir kısmını dahi olsa bir yerde kullanmanız durumunda sizlerden ricam kaynak olarak siteyi paylaşmanızdır. Emeğime saygı göstereceğinize eminim.

Bu İçeriğe EMOJİ İle Tepki Ver!


Yazı Hakkındaki Düşüncenizi EMOJİ İle İfade Etmenizi İsterim 🙂
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid