Fotoğraf Makinesinde İso Asa Nedir Ne İşe Yarar ?

Fotoğraf makinesinde iso asa nedir ne işe yarar ?

— Sayfamı ziyaret eden siz sevgili takipçilerimden gelen sorulardan bazılarında da ” Dslr Fotoğraf makinelerindeki iso asa nedir ne işe yarar ? ” hakkında bilgi vermem hususunda. Moda ve Portre Fotoğrafçısı bendeniz Loran Sebuhyan olarak bu konuyu iyice araştırıp sizlere bilgileri derleyip paylaşmak istedim. Keyifle okumanız dileğiyle.

— Çalışmalarımı merak edenler için… www.instagram.com/loransebuhyan

İSO Nedir ?

— Fotoğraf makinenizin menü ayarlarında muhakkak dikkatinizi çekmiştir iso değerleri. Dslr makinelerde yerine göre can kurtaran olarak görülen iso, sensörün ışığa duyarlılığı olarak bilinir. Eski slr makinelerdeki asa değerinin eşitidir. Değerleme olarak 50 ile başlar makinenizin gelişmişliğine bağlı olarak 25600 değerine kadar çıkar.

Gren ( Noise ) Nedir ?

— Fotoğraf terimlerinden birisi olarak bilinen Gren, Türkçe mana olarak fotoğraftaki istenmeyen noktalı, bulanık görüntü anlamına gelmektedir. İso değerini kontrolsüzce yükselttiğimizde, makinemizin yazılımı yeteri kadar yüksek kaliteye sahip değilse, fotoğraflarda görüntü olarak karşımıza çıkar. Enstantane ve Diyafram ayarlarını olabilecek en iyi değerlerde tutarsak, iso yu elimizden geldiği kadar düşük tuttuğumuzda, korktuğumuz o grenlerden kurtulabiliriz.

— Yüksek teknolojili makinelerin tercih nedenlerinin birisi de yüksek iso performansıdır. Makinenin iso başarımı ne kadar iyiyse o kadar az gren oluşur.

— Neden yüksek iso tercih edilir ?

— ISO’yu yükseltmenin sebebi daha keskin fotograf arzu etmemizden kaynaklıdır. İso’ yu yükselttiğimiz taktirde, perde hızımızı yükselterek fotoğrafımıza keskinlik kazandırabiliyoruz. Işığın az olduğu bir ortamda, ekstra ışık kaynağınız da yoksa iso’yu yükseltmekten başka çareniz kalmaz, çünkü ortamda var olan ışık, size arzu ettiğiniz fotoğrafı yakalamanıza imkan vermez.

— Buna bir örnek vermek gerekirse, aşağıdaki kapak fotoğrafında sizlere enstantaneyi değiştirerek görüntüyü aynı aydılıkta tutmaya gayret edip, farklı iso değerleriyle, değişen görüntü kalitesini ve böylelikle oluşan grenleri göstermek istedim.

iso asa

— İso değerinin yüksek olmasının bir diğer avantajını kısaca özetlemek gerekirse, yeterli miktarda yükseltilen iso değeri, daha keskin bir kare yakalamanıza imkan vermenin dışında, alan derinliğiyle ilgili bir fotoğraf çekecekseniz, size diyafram değerini yükselterek alan derinliğini genişletmenizde de fırsat sunar.

— Aşağıdaki örnek çalışmada da, sizlere enstantane değerini sabit tuttuğumuzda, değişen iso değerleriyle görüntünün ne şekilde değiştiğini göstermek istedim.

iso asa 3

— İso bir can kurtarıcı olarak görülse de, eğer makinenizin kalitesi çok yüksek değilse, iso değerini yükseltmeyi sizlere kesinlikle önermem.

—– Yazımı sabırla okuduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum. Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için yorum yazarak bana ulaşabilirsiniz. Yazımı, aşağıda ” Share ” kısmında bulunan sosyal medya araçlarında paylaşmanız bilginin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacaktır. Diğer yazılarıma da göz gezdirmeniz dileğiyle. Umarım paylaştığım bilgiler size yardımcı olmuştur.

— Yazımı beğenmeniz ve bir kısmını dahi olsa bir yerde kullanmanız durumunda sizlerden ricam kaynak olarak siteyi paylaşmanızdır. Emeğime saygı göstereceğinize eminim.

Bu İçeriğe EMOJİ İle Tepki Ver!


Yazı Hakkındaki Düşüncenizi EMOJİ İle İfade Etmenizi İsterim 🙂
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid