Fener balat kırmızı rum erkek okulu lisesi adresi nedir tarihi nerede nasıl gidilir ?

Fener balat kırmızı rum erkek okulu lisesi adresi nedir tarihi nerede nasıl gidilir ?

—Sayfamı ziyaret eden siz sevgili takipçilerime fotoğrafın dışında da bilgiler sunmaya elimden geldiği kadar gayret ediyorum. Bunlardan birisi de her balata gidişimde önünde uzun süre durduğum ve keyifle gözlemlediğim ” Fener Balat Kırmızı Rum Erkek Okulu Lisesi ” tarihi hakkında sizleri aydınlatmaktı. Bu yazımda sizlere bu eşsiz yapı hakkında bilgiler sunup, bulduğum fotoğraflarla bilgilendirmek istiyorum. Keyifle okumanız dileğiyle.

Fener Balat Rum Erkek Okulu Lisesi :

— Sancaktar yokuşunu  çıktıktan sonra Mesnevihane Camii’nin arkasındaki  ” İSTANBUL / FATİH ÖZEL FENER RUM LİSESİ ” yazısını görene kadar Fener Rum Patrikhanesi sanılan bina, Marsilya’dan getirilen kırmızı tuğlalarla yaptırıldığı için halk arasında  ” Kırmızı Mektep ” olarak anılır. Kurulduğu zamandan bu yana adı ” Patrikhane Akademisi ” ya da ” Rum Mekteb-i Kebiri ”  olarak da anılan okul, Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra  ” Fener Rum Erkek Lisesi ” adını aldı.

Fener balat rum erkek okulu lisesi

— Fatih Sultan Mehmet, demokratik bir yaklaşım ile İstanbul’lu Ortodoks’ları sığındıkları Ege Adaları, İtalya ve Fransa’dan geri çağırmasıyla kendi dillerinde eğitim yapabilecekleri, Patrikhane’lerini yeniden ihya edebilecekleri ve ibadetlerini yerine getirebilecekleri bir ortam hazırlamış, Patrikhane’nin ilk önce ” Oniki Havariler Manastırına ” sonra ” Fethiye Kilisesine ” en son da bugünkü yerine taşınmasına olanak vermiştir. Fatih Sultan Mehmet ile Patrik Gennadios arasındaki antlaşmaya göre 1454 yılında Fener sınırları içerisinde bir okul kurulmaya karar verilir.

— Avrupanın 5. en büyük şatosu olan bina 1881 yılında mimar Konstantin Dimadis tarafından bugun ki halinde inşa edildi. Okulun bugünkü arazisi aynı zamanda bu okulun mezunu olan Dimitri Kantemir’e ait olup okul binasının aşağı kısmında bu kişinin bir de evi bulunur. Dimitri Kantemir, Boğdan Prensidir, ( 1673 – 1727 ) tarihçi, yazar ve musiki adamı olan Kantemir, ” Osmanlı İmparatorluğunun büyümesi ve çöküşünün tarihi ” isimli kitabı 5 dile çevrilmesinin ardından 1710 yılında Rusyaya kaçmış ve burada vefat etmiştir.

Fener balat rum erkek okulu lisesi 3

— Osmanlı İmparatorluğu’nda yüksek mevkiilerde yer almış kişiler bu okuldan mezun olup hocaları arasında Zigomolar ( 1556 – 1580 ) Teofilos Koridaleus ( 1621 – 1639 ), Aleksandros Mavrokordatos ( 1663 – 1671 ), Avgenious Vulgaris ( 1760 – 1761 ) ve Konstantin Kumas bulunmaktadır. Daha önceleri teolojik ağırlıklı, antik ve çağdaş felsefe, filoloji dersleri verilen okul 1861’ den sonra klasik eğitim veren liseye dönüştü. Osmanlı İmparatorlugu döneminde ilk modern felsefe ve modern fen eğitimi , ilk sistematik yabancı dil eğitimi veren okulun hemen hemen tüm mezunları Yunanistan’da yaşamak zorunda kalmıştır ve Atina’da  ” Bizim doğu : Anadolu ” isimli yıllık bir dergi-kitap çıkarmaktadırlar.

— Okul, zemin ve 3 kattan oluşup kubbesinin yerden yüksekliği 40 metredir. En tepesinde bulunan gözlem evinden, orada bulunan 100 yaşını aşan teleskop ile gözlem yapılabilinir ve Haliç 360 derece görülebilir. Okulun ön ve arka olmak üzere bulunan iki bahçesinden ön taraftakinde halı saha ve okul görevlisinin evi vardır, arka bahçesi ise mangal partilerinin yapıldıgı çardağı ile tam bir bahçe görünümündedir.

Fener balat rum erkek okulu lisesi 2

— Genelde Salı günleri ziyarete açık olan okul, iç mekanlarında yerlerde Rumca yazılar barındırır. Bunlardan bir tanesi; ” Bana bilgisiz gel ve bu eğitim yuvasında ol. Zamanın kıymetini bil. Kendini tanı. Erdemli ol. Barış iste. Merhametli ol. Bilgiyi iste. Kurallara uy ” olan okulun giriş katında yönetim odaları ve amfi tarzında sınıflar bulunuyor. 2004’ de ” Yalnızlığın ülkesine seyahat ” adlı tiyatro oyununu da oynamış olan okulun birçok uluslararası tiyatro ödülü bu giriş katında yer almaktadır. Toplantı salonu 2. Katta olup tavanında Hz.İsa’nın resmi, duvarlarında Homeros’tan resimler ve Büyük İskender’in bir seferi vardır. Okulun dışındaki saatin makinesi de yine toplantı salonuyla beraber 2. Katta olan resim sınıfında yer alır. Anadolu’da derslik amacıyla yapılmış amfi seklindeki ilk sınıf olan bir amfi de şu sıralar konser amacıyla kullanılmak üzere okulun çatısında bulunmaktadır.

— 1963’de öğrenci yokluğu nedeniyle kapatılan okul aynı sokakta bulunan Yuvakimyon Rum Kız Lisesi’yle birleştirilerek karma bir eğitim vermeye başlanmış. Okulda Rumca, Türkce ve İngilizce eğitim verilirken öğrenciler genelde dil bölümlerini tercih etmişlerdir. Okula kayıt olmak için babanın Ortodoks olması ve vaftiz belgesinin bulunması gerekiyor . 

Fener Balat Rum Erkek Lisesi Adresi :

— Bu eşsiz yapıya ulaşmak isteyen sevgili okuyucularım için açık adresi paylaşmak istiyorum. Bu şekilde çok fazla kaybolmadan nasıl gidileceğini de bilmiş olursunuz. Yolunuz Balat mevkisine düşerse muhakkak ziyaret etmenizi öneririm.

Adresi :

— Ortamahalle, Sancaktar Yokuşu  No:36, 34040 Fatih / Bayrampaşa / İstanbul

—– Yazımı sabırla okuduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum. Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için yorum yazarak bana ulaşabilirsiniz. Yazımı, aşağıda ” Share ” kısmında bulunan sosyal medya araçlarında paylaşmanız bilginin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacaktır. Diğer yazılarıma da göz gezdirmeniz dileğiyle. Umarım paylaştığım bilgiler size yardımcı olmuştur.

— Yazımı beğenmeniz ve bir kısmını dahi olsa bir yerde kullanmanız durumunda sizlerden ricam kaynak olarak siteyi paylaşmanızdır. Emeğime saygı göstereceğinize eminim.

Bu İçeriğe EMOJİ İle Tepki Ver!


Yazı Hakkındaki Düşüncenizi EMOJİ İle İfade Etmenizi İsterim 🙂
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid